praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterkarelsbrug-praag

U Pinkasu voor Pilsner in Praag

U Pinkasu is geen 'tourist trap', maar een typisch Praags bierlokaal. Hier vind je locals en precies genoeg toeristen om je op je gemak te voelen. Pilsner van de tap en stevige Tsjechische kost tegen prijzen die de Pragenaar zelf ook betaalt. Geen opgeblazen prijzen zoals op veel plaatsen in het centrum van Praag.

Praag_u-pinkasu.jpg

Het begin

Toen meneer Pinkas in Pilsen was, dronk hij zulk voortreffelijk bier dat hij zijn vrienden ook graag wilde laten proeven. Pilsner Urquell smaakte als geen ander bier omdat het bereid werd met hop uit Zatec en ondergisting. Ook nu nog wordt Pilner Urquell volgens deze methode gebrouwen. In 1843 opende Pinkas een pub; U Pinkasu Ė Thuis bij Pinkas. Iedereen in Praag kon van toen af aan van dit uitstekende bier genieten en dat kan nog altijd.

Praag_u-pinkasu-bierBierlokaal of restaurant?
Eigenlijk allebei. Je komt binnen in het bierlokaal met houten banken en tafels. Het is hier altijd druk en daarom de gewoonste zaak van de wereld dat je je tafel deelt met anderen. 's Zomers is het goed zitten op het terras in de schaduw van de Gotische kerk van Onze Lieve Vrouw in de Sneeuw. Voor een maaltijd ga je naar de eerste verdieping.

Hier bestel je een van de typisch Tsjechische gerechten, gemaakt volgens oma's recept. Goulash met broodknoedels en, nog lekkerder, varkensknie met mosterd en mierikswortelsaus. Laat een klein plekje over voor het dessert; appelbeignets in een krokant jasje op basis van bier geserveerd met karamelsaus.

Praag_u-pinkasu-bier

U Pinkasu eert Vaclav Havel
Een piepkleine tentoonstelling in het gebouw is gewijd aan Vaclav Havel, schrijver, filosoof en de eerste president van de Tsjechische Republiek. Aan de muur achter de tafel waar Havel eind jaren 1980 altijd zat, hangen een aantal foto's van Havel in de jaren dat hij nog geen president was. Ook staat er in een nis de knaloranje schrijfmachine die hij gebruikte om zijn boeken en manifesten te schrijven.


Adres

U Pinkasu
Jungmannovo namesti 16
Praag 1

Openbaar vervoer
Metro: Station Mustek

Praag_bier-u-pinkasu

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.