praag-moldaupraag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Dansen en cocktails in Praag

Dansen en cocktails in Praag, maar ook bier en wijn! De Tsjechen noemen hun bier tekuty chleb, vloeibaar brood of ziva voda, levenswater. Het staat buiten kijf dat Pilsner Urquell uit de stad Plzen het beste bier van de wereld is. Maar wist je dat Tsjechische wijn bijna net zo populair is als bier? Je gaat naar een wijnbar of vinara wanneer je wijn wil drinken (ze schenken overigens ook bier). Van eind september tot half oktober serveren bars en pubs 'burcak', de eerste wijn van het seizoen en te vergelijken met Beaujolais Nouveau.

Praag_bombay-bar-praha.jpg Dansen en cocktails en gereserveerde tafeltjes
Ga nooit aan een gereserveerd tafeltje zitten! Die zijn bedoeld voor de stamgasten en het is ongewenst dat je daarbij aanschuift. Dit verschijnsel stamt uit communistische dagen. Toen was extra klandizie niet gewenst want hoe meer klanten hoe harder er moest worden gewerkt. Fooien bestonden niet in het communisme, dus harder werken leverde niets op. De bediening zette vaak extra bordjes met 'gereserveerd' op verschillende tafeltjes. Dan hoefde er minder bediend te worden. 'Gereserveerd' betekende ook in die dagen 'hier niet zitten'.

9x bars voor dansen, cocktails en wijn in Praag

1. Monarch wijnbar
De Monarch wijnbar is niet alleen een plek om wijn te drinken, het is ook de beste plaats om wijn te kopen. De gewelfde kelder herbergt een indrukwekkende selectie wijnen, variërend van Tsjechisch tot Nieuw-Zeelands. Proef wijn uit Moravia per glas of fles. Het verleidelijke hapjesmenu bestaat uit tapas, olijven, Italiaanse salami, Franse kaas, Spaanse chorizo en Noorse zalm. Deze wijnbar ligt centraal en vlakbij het Wenceslasplein, je hoeft dus geen uren te lopen om er te komen.

Adres: na Perstyne 15 in de wijk Stare Mesto
Open: dagelijks 11.30-23.00 uur

2. u Fleku
Welke reisgids je ook leest, ze zijn het allemaal erover eens: u Fleku is het de beste bierlokaal in Praag. Dit brouwcafé is het oudste biercafé in Praag, en dateert uit de vijftiende eeuw. Hun brouwsel wordt Flek genoemd, een donker moutig bier, lichtzurig met een warme nasmaak. U Fleku is een gigantisch: acht bierhallen en een capaciteit van 1200 bezoekers. Dan is er ook nog ruimte voor 500 gasten in de biertuin. Locals komen schoorvoetend vanwege het hoge toeristische gehalte, maar het uitstekende bier is te aantrekkelijk om niet naar u Fleku te gaan. Dit is de enige plek in Praag waar je Flek bier kunt drinken. Zodra je aan een van de lange tafels zit, krijg je een shot Becherovka, een kruidenbitter. Maar let op! Dit is niet een glaasje van de zaak. Je rekening wordt verhoogd met €3. Ondanks de busladingen is deze 'tourist trap' de moeite waard om naar de accordeonist te luisteren terwijl je het beste bier in Praag drinkt.

Adres: Kremencova 11 in de wijk Nove Mesto
Open: dagelijks 10.00-23.00 uur

3. U Medviku
Brouwcafe, restaurant en hotel, u Medviku (in het Beertje) is heel centraal gelegen vlakbij het Wenceslasplein. Ga je zitten links van de bar op de benedenverdieping en je krijgt je Budvar van de tap, maar echte bierkenners gaan naar boven om het X-Beer 33 te proeven. Deze donkere, bitterzoete pils is in het vat gegist. Na toevoeging van een speciale giststam, fermenteert het brouwsel nog eens veertien weken in eiken vaten. Met een alcoholgehalte van 11,8% is dit X-bier net zo sterk als wijn. U Medvidku dateert uit de vijftiende eeuw. Na 500 jaar brouwen werd het brouwhuis omgebouwd tot een microbrouwerij en een grote bierhal. Om een sterk donker bier met een alcoholpercentage van slechts 5,2% te proeven, kun je het beste Oldgott bestellen.

Adres: Na Perstyne 7, in de wijk Nove Mesto
Open: dagelijks van 11.00-23.00 uur

4. Bombay Bar
Let op: deze bar is PERMANENT GESLOTEN

De Bombay Bar in Praag is een mix van dansen, muziek en cocktails. Vooral in het weekend is het hier gezellig druk. Je danst hier in een ongedwongen sfeer tot in de vroege uurtjes. DJ's draaien muziek die feilloos aansluit op de wensen van de bezoekers. Blijf vooral niet op de dansvloer hangen. Dans waar je maar wil. 's Zomers is de beste plaats buiten. Cocktail-liefhebbers hebben hier de tijd van hun leven. Kies uit blue passion cocktail, Havana rum, blue Curacao, lime juice en lemonade of rainbow cocktail, meloen-, banaan- en aardbeilikeur, grenadine en orange juice. Of heb je liever iets zonder alcohol? Bombay Shake, een mix van aardbeien, banaan en slagroom smaakt hemels.

Adres: Dlouha 13 in de wijk Nove Mesto
Open zondag t/m woensdag: 19.00 – 04.00 uur, donderdag: 19.00 – 05.00 uur, zaterdag: 19.00 – 06.00 uur.

5. Tynska Bar and Books
Bar and Books is een romantisch toevluchtsoord en de ideale plek om gezellig te zitten om berichtjes op je smartphone te checken of met een drankje en een boek. Dit was de eerste sigarenbar in de Tsjechische Republiek. Rode muren, gewelfde plafonds, leren fauteuils en een bibliotheek vol boeken creëren een koloniale sfeer. Dinsdag is whiskyavond: alle whisky's hebben speciale prijzen. De cocktail barman maakt de meest verrassende cocktails zoals Dark en Stormy, maar ook oude favorieten zoals gin en tonic. Geniet van sigaren uit Trinidad, Cuba of de Dominicaanse Republiek. Neem Russische wodka bij je club sandwich terwijl je een James Bond-film bekijkt met je persoonlijke soundtrack. Bar and books zit in het centrum van Praag vlakbij het Oude Stadsplein.

Adres: Tynska 19 in de wijk Stare Mesto
Open: donderdag t/m zaterdag 17.00-04.00 uur, zondag t/m woensdag 17.00-03.00 uur.

6. Kozicka Bar
Kozicka ligt dicht bij het Oude Stadsplein en is een bar en restaurant zonder toeters en bellen en druk bezocht door toeristen en locals. Kies hier je favoriete bier uit de tap; Staropramen, Gambrinus, Krusovice of Pilsner Urquell, de koning onder de bieren. Ook is er een grote keuze aan cocktails en shotjes, zoals Becherovka, een kruidenbitter uit Karlovy Vary, een beroemde spa in Tsjechië. En vind je Becherovka niet lekker, neem dan slivovice, pruimenbrandewijn of borovicka gemaakt van jeneverbessen. Kozicka, Tsjechish voor geitjes, zit in een Gothische kelder met bakstenen gewelven en stevige houten meubilair en is versierd met geiten sculpturen. Als je geen grote drinker bent, vraag dan een halve liter pul. Als je niets zegt, krijg je een hele liter.

Adres: Kozi 1, Stare Mesto
Open: maandag t/m donderdag 16.00-04.00 uur, vrijdag 17.00-05.00 uur, zaterdag 18.00-05.00 uur, zondag 19.00-03.00 uur.

7. Rock Cafe
Het is zeker niet alleen rock wat op het menu staat in het Rock Café. Dit is een gigaplek met een multimediaruimte waar je naar muziek kunt luisteren, films kijkt in de bioscoop, CD's koopt in de winkel en Tsjechisch bier drinkt in de bar. Het hoofdpodium bevindt zich in de kelder. De club bestaat uit vier delen; Rock pub, Gung-Ho winkel, bar en concertzaal. Drink een biertje of twee in het rockcafe en luister naar de bonkende muziek van metal en rock. Je betaalt een klein entreebedrag voor de concerten, maar wanneer je op een dinsdag komt, is de entree gratis. 

Adres: Rock Cafe, Narodni 20 in de wijk Nove Mesto
Open: maandag t/m donderdag 12.00 - 03.00 uur, vrijdag 12.00 - 03.00 uur, zaterdag 17.00 – 04.00 uur en zondag 17.00 – 01.00 uur.

8. Hemingway Bar
De Hemingway Bar is een klassieke bar geinspireerd door de Amerikaanse drooglegging. Maar hier in Praag heb je geen wachtwoord nodig om binnen te komen zoals indertijd in Amerika noodzakelijk was. De bar is een eerbetoon aan Ernest Hemingway die niet alleen een beroemd schrijver was maar ook kenner van cocktails en naar wie enkele cocktails zijn vernoemd. Bovenaan de lijst van cocktails prijkt Hemingway Daiquiri met rum, maraschino, verse limoen, roze grapefruitsap en een klein scheutje suikersiroop. De Hemingway Bar heeft 200 verschillende soorten rum, van overal uit Caribisch gebied en daarbuiten. Ook absint en champagne staan op het drinks menu.

Adres: Karoliny Svetle 26
Open: maandag-donderdag 17.00-01.00 uur, vrijdag 17.00-02.00 uur, zaterdag 19.00-02.00 uur, zondag 19.00-01.00 uur.

9. Burcak, de eerste wijn van het seizoen
Burcak drink je in de herfst op straat bij een van de vele burcak-stalletjes of in een cafe of bierlokaal. Burcak is een halfgegiste wijn en nog troebel. Het alcoholpercentage is niet stabiel maar varieert van 5 tot 8%. Echte burcak is wit- of geelachtig (en ziet er best onsmakelijk uit). Wanneer de op straat verkochte burcak bruinachtig is, weet je zeker dat je met namaak te maken hebt. De bruine kleur wordt verkregen door toevoeging van appelcider. Op straat gekochte Burcak is soms aangelengd met water, dat is moeilijker te zien. Het voordeel is dat het alcoholpercentage dan lager is.  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.