praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winter

Biertuinen in Praag

Biertuinen in Praag zijn er legio! Bier drink je in een 'pivnice', een biertuin of bierlokaal. BierTUIN betekent niet noodzakelijkerwijze dat je buiten in de tuin zit. Zodra het een beetje warmer wordt, gaan de openlucht biertuinen open. Niet alleen de biertuinen in de parken maar ieder zichzelf respecterend cafe heeft een biertuin of zomertuin. Meestal is dit een gezellig plaatsje aan de achterkant en soms ook aan de voorkant met uitzicht op de straat. Bier wordt geschonken in halve en hele liters. Wil je een kwart liter bestel dan male pivo, een kleintje bier. Wanneer er een pul met 0,4 liter voor je neus wordt gezet, weet je dat je in het foute lokaal bent. Alleen toeristenkroegen schenken deze hoeveelheid en uiteraard tegen toeristenprijzen.

Praag_biertuinen-in-praag.jpg TIP: Ga op een microbrewery tour en maak kennis†met enkele heel speciale bierlokalen en het Tsjechische bier!

Boek hier de microbrewery tour in Praag

10x Bier drinken in de biertuinen van Praag:

1. Letna Biertuin
De Letna biertuin is waarschijnlijk een van de meest populare biertuinen in Praag. Vooral toeristen weten de weg hiernaartoe te vinden; niet alleen vanwege het lekkere bier, Pilsner Urquell en Gambrinus, maar ook vanwege het spectaculaire uitzicht over Praag. Bestel gegrilde worst met mosterd en een homp brood, dat smaakt uitstekend bij je biertje.

Adres: Letenske sady, Praag in de wijk Holesovice
Open: maandag-vrijdag 11.00-23.00 uur, zaterdag en zondag 10.00-23.00 uur (alleen in het zomerseizoen)

2. Na Kvetnici
Geen zin in andere toeristen? Dan is Na Kvetnici the place to be! Het is wel een tramritje van 30 minuten vanuit het centrum. Je moet er dus wel iets voor over hebben. Maar enmaal in Na Kvetnice, met een biertje in je hand, voel je je bijna Tsjech tussen de Tsjechen! Lekker bier uit de tap: Velkopopovicky Kozel en Pilsner Urquell. Ook heel lekker is de appelcider. Neem er een typische biersnack bij: gemarineerde hermelin, namaak camembert met uien, knoflook en hot chilli.

Adres: Na Květnici 1A, Praag in de wijk Nusle

3. Pivnice u Kocoura
Toeristen, locals en bediening, iedereen drinkt hier pivo, bier dus. Een goede onderbreking tijdens de klim naar de Praagse Burcht want U Kocoura ligt op de weg naar boven. U Kocoura, de Kat, tapt Pilsner Urquell. (ook kattenhaters zijn welkom, ze moeten wel van bier houden).
Adres: Nerudova 2 in de wijk Mala Strana
Open: dagelijks van 11.00-23.00 uur.

4. U Medviku
Staropramen en Budweiser van de tap en een hapje erbij, een uitstekende combinatie. Let niet op de calorieen of verzadigde vetten. De Tsjechische keuken lijkt uit een ander tijdperk te stammen. U Medvidku, het Beertje, de naam alleen al is een aanbeveling.

Adres: Na Perstyne 7, in de wijk Nove Mesto
Open: dagelijks van 11.00-23.00 uur

5. Riegrovy biertuin
Je bent nooit alleen in de Riegrovy biertuin want deze pivnice biedt plaats aan 1400 personen. Deze biertuin in het Riegrovy park is vooral in het weekend een hotspot. Er is bier van de tap en je hoeft je geen doelpunt te missen want op een groot scherm kun je sportwedstrijden volgen. Het bier is hier goedkoop (geen toeristenprijzen!). Bestel iets te eten aan een van de kraampjes en schuif aan aan een van de lange tafels.

Adres: Riegrovy Sady 28 in de wijk Vinohrady
Open: dagelijks 12.00-02.00 uur, alleen in het zomerseizoen

6. U Fleku
Beroemde middeleeuwse pivnice waar Flek, een donker Tsjechisch bier, gebrouwen en geschonken wordt sinds 1499. Heel populair en druk bezocht door hordes toeristen in groepen of alleen. (U Fleku kan met gemak een groep van honderd toeristen herbergen). Een beetje toeristisch en een beetje prijzig, en een 'tourist trap', maar toch de moeite waard (voor ťťn keer) vanwege het uitstekende bier, Flek.

Adres: Kremencova 11 in de wijk Nove Mesto
Open: dagelijks 09.00-23.00 uur

7. Mlikarna
Mlikarna was ooit een winkeltje waar zuivelproducten werden verkocht. Nu cafe en biertuin, een hangout om het echte Praagse (bier)leven te proeven. Schuif aan en 'meet the locals'. Bestel Pilsner Urquell of Gambrinus uit de tap met lekkere gegrilde worst van de BBQ erbij.

Adres: Riegrovy sady in de wijk Vinohradska
Open: dagelijks 11.00-23.00 uur

8. U Pinkasu
U Pinkasu is een bekende biertuin in Praag, midden in het centrum vlakbij het Wenceslasplein en toch niet te toeristsich. Je drinkt hier Pilsner Urquell en Kozel binnen of in de biertuin aan de achterkant. U Pinkasu is zowel bierlokaal als restaurant met typisch Tsjechische gerechten op het menu. Heel lekker is varkensknie met mosterd en mierikswortelsaus maar dan wel voor de grote trek want de porties zijn immens.

Adres: Jungmannovo namesti 16 in de wijk Nove mesto
Open: dagelijks 10.00-23.00 uur

9. Pivovarsky Dum
Wel eens bananenbier geproefd of op koffie geinspireerd bier? Pivovarsky Dum is waar al je bierfantasieŽn waar gemaakt worden. Natuurlijk kun je ook 'gewoon' bier bestellen. Het speciale van Pivovarsky Dum is dat ook in de meeste gerechten bier gebruikt wordt als ingredient. Dit is een gezellig bierlokaal waar je ook heel goed kunt eten. Het eerste wat je ziet bij binnenkomst zijn de brouwketels want deze pivnice brouwt zijn eigen bier. Op het biermenu staan bieren van tarwe, koffie, banaan en kersen. Bestel een proefmenu en je krijgt een reeks verschillende biersoorten om te proeven.

Adres: Jecna 15 in de wijk Nove Mesto
Open: 11.00-13.30 uur

10. Klasterni Pivovar
De monniken van het nabijgelegen Strahov klooster waren niet alleen zeer geleerde mannen maar ook uitstekende bierbrouwers. Sinds de 13e eeuw brouwt Klasterni Pivovar zijn eigen bier: twee soorten donker en licht. Twee massieve koperen brouwketels domineren het interieurs en het grote aantal locals en toeristen toont hoe uitstekend het bier smaakt. Klasterni Pivovar is ook een uitstekend restaurant met een grote keuze aan salades en vleesgerechten. Het toetje is ook een echte aanrader: bierijs, dat moet je proeven!

Adres: Strahovske nadvori 10 in de wijk Hradcanka
Open: dagelijks 10.00-22.00 uur.


Tip van de redactie van Praag-Nu
Breng een bezoek aan de Pilsner Urquel Experience, een interactieve tentoonstelling in het centrum van Praag, wanneer je alles wil weten over het brouwproces van Pilsner Urquel, het best verkochte bier in Tsjechiel. Koop je tickets online

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.