praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praag

Voortreffelijk bier tegen toeristenprijs

Welke reisgids over Praag je ook openslaat, U Fleku restaurant en bierlokaal krijgt steevast de hoogste waardering. De redactie van Praag-Nu ging op onderzoek uit.†U Fleku is het oudste bierlokaal in Praag en schenkt Flekovsky lezak† uit eigen brouwerij. Sinds 1499 wordt hier van geroosterd mout een zwaar donker bier gemaakt. Het bier, vernoemd naar Jakub Flekovsky die in 1762 de brouwerij kocht, smaakt caramelachtig, heeft een goede nasmaak en is absoluut niet zoet.†

Praag_u-fleku-accordeon-praag.jpgU Fleku bierlokaal
Het U Fleku bierlokaal in Praag is immens en bestaat uit acht verschillende zalen die plaats bieden aan 1200 bezoekers. In de tuin kunnen nog eens 500 bierliefhebbers gaan zitten. Vrijwel altijd is dit gedeelte gereserveerd voor groepsreizen.

Gasten zitten op banken aan lange houten tafels. Gothische gewelven, rijk houtsnijwerk, donkere lambrizering en muurschilderingen creŽren een middeleeuwse sfeer. Bierpullen fungeren als lampekapjes op de kroonluchters, maar het licht is een beetje te fel. De huisaccordeonist speelt een niet-zo-middeleeuws deuntje.

De gasten
Het doet er niet toe op welk tijdstip van de dag je komt, U Fleku zit altijd vol met hordes buitenlanders die goulash of Praagse worst naar binnen werken en liters bier achterover gieten. Dit is de populairste bierhal van Praag, wat te merken is aan de prijs van het bier.

Praag_bierlokaal-worst-praag.jpgDe bediening
Nauwelijks heb je een plekje gevonden of er staat een glaasje Becherovka, een soort kruidenbitter, voor je op tafel. Leuke attentie, maar het prijkt later ook op je rekening...

De bediening is snel wat de Becherovka en het bier betreft, op eten moet je langer wachten. Nauwelijks is je glas leeg of er staat een nieuw op tafel. Wanneer je geen zin hebt in een derde, vierde of vijfde glas, gewoon terugsturen. Bij het afrekenen wel even kijken of het niet 'per ongeluk' op de rekening terecht is gekomen.

U Fleku bierlokaal: de conclusie
Als je van lekker bier houdt, graag tussen toeristen zit en geen Tsjechen wilt ontmoeten dan is U fleku een uitstekend bierlokaal. De aangeboden Becherovka is allesbehalve gratis. Sterker nog, je betaalt dubbel de prijs van wat je in andere biertuinen betaalt. Dit geldt ook voor het bier waarvan de glazen krap zijn ingeschonken.

In Praag is het niet de gewoonte om een rekening te krijgen inclusief bedieningsgeld.† Meestal rond je het te betalen bedrag naar boven af. Geen zure gezichten wanneer je geen fooi geeft. Niet zo in U Fleku. De rekening van de redactie van Praag-Nu bedroeg 138 CKZ. Op het bonnetje stond 150 CKZ. De ober had zichzelf alvast een fooi gegeven. U Fleku bierlokaal maakt het een beetje te bont. Zelfs voor de WC moet je betalen.

Praag_u-fleku-bierpul.jpgHet eindoordeel
U Fleku bierlokaal is een 'tourist trap' van de eerste orde, maar schenkt smakelijk bier wat je nergens anders kunt krijgen.

U Fleku, Kremencova 11, Praag 1
Openingstijden: elke dag van 10.00 tot 23.00 uur.

Tram: 3,6, 18, 21, 22, 23 halte Karlovo Namesti†
Metro station: Narodni Trida of Karlovo namesti

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.