praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-winter

Betalen met credit card en pinpas in restaurants

Alle restaurants in het centrum van Praag accepteren contante betaling en de meeste accepteren ook betaling met een credit card of pinpas. Ben je buiten het toeristisch centrum dan kan het gebeuren dat je alleen contant kunt betalen. Afhankelijk van je bank betaal je kosten iedere keer wanneer je je pinpas of credit card gebruikt. De rekening in een restaurant is zonder bedieningsgeld. Staat er bedieningsgeld op dan weet je zeker dat je in een 'tourist trap' bent. Het geven van een fooi in een restaurant is niet verplicht, ben je tevreden dan rond je het te betalen bedrag af naar boven.

Praag_credit_card_pinpas_fooi_restaurant.jpg

Fooien zijn niet verplicht
Wanneer je met je pinpas of credit card betaalt, let dan goed op dat het te betalen bedrag overeenkomt met de rekening die je krijgt. In 'toeristenrestaurants' wordt vaak een fooi automatisch toegevoegd aan het te betalen bedrag. Kijk dus goed op het schermpje van de card reader of het te betalen bedrag gelijk is aan de rekening die je hebt gekregen. Het gebeurt vaak dat de fooi die toegevoegd wordt zo'n 20% is, en dat is absoluut niet normaal! Het geven van een fooi is vrijwillig. Was de bediening uitstekend en het eten lekker en je wil een fooi geven, geef die dan contant.

Betaal niet voor ongevraagde extra's
Toeristenrestaurants hebben ook de neiging om extra dingen op je rekening te zetten of verkeerde prijzen. Onthoud dus goed de prijs en de naam van wat je bestelde. Wanneer je pretzels eet die op tafel staan en het glaasje Becherovka dat automatisch voor je neergezet wordt zodra je aan een tafeltje zit, die vind je later terug op je rekening.

Toeristenrestaurants brengen ook nieuw bier zodra je glas leeg is, zonder te vragen of je meer wilt hebben.†Wanneer er veel toeristen in een restaurant zitten en wanneer het menu in veel talen is, of wanneer er Łberhaupt geen prijzen op de menukaart staan, let dan goed op dat je niet wordt agfezet.

Praag_geld_(4).JPG

Twee beruchte tourist traps zijn:

1. U Fleku, Kremencova 11, het oudste bierlokaal in Praag dat zijn eigen bier brouwt. Om hiervan te genieten moet je wat tourist traps herkennen en vermijden. Het glaasje Becherovka bij binnenlomst is niet gratis. Zeg dat je het niet wilt hebben en kijk de rekening daarna goed na (tenzij je natuurlijk de driedubbele prijs wil betalen voor de Becherovka..).

2. Restaurant u Kalicha, Na Bojisti 12-14, bierlokaal en restaurant en altijd stampvol toeristen. Dit restaurant staat in iedere reisgids en is beroemd geworden door de brave soldaat Svejk, de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek van de Tsjechische schrijver Jaroslav Hasek. Let op: de fooi staat al op je rekening en dat is niet normaal in Praag.

Nog twee restaurants die de fooi automatisch op je rekening zetten: Mexicaans Restaurant, Las Adelitas, Male Namesti 13 en Restaurant en brouwerij Pivovar U Medvidku, na Perstyne 7.

Lees ook:
Tourist trap in Praag en hoe ze te vermijden
Restaurants in het centrum waar je zelf kunt bepalen of je een fooi geeft of niet
Geld wisselen en ATMs

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.