praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Restaurants en cafe's zonder toeristen

Restaurants en cafe's zonder toeristen zijn er wel in het centrum van Praag maar soms een beetje moeilijk te vinden. De gouden regel in Praag is: eet daar waar geen toeristen zijn. Dan betaal je normale prijzen en geen toeristenprijs. Wanneer je de authentieke Tsjechische keuken wil proeven, ga dan niet naar een restaurant met een groot bord bij de ingang met: Czech cuisine of een menu vertaald in 12 talen. Dit staat vrijwel altijd garant voor heel middelmatig tot vaak uitgesproken slecht eten en vaak te duur voor wat je krijgt. Gelukkig zijn er in Praag een groot aantal restaurants die wel lekker Tsjechisch eten serveren tegen een normale prijs.

Praag_pilsner_uithangbord_pilsner.jpg Lekker Tsjechisch eten
Het lekkerste Tsjechische eten krijg je in Praag in restaurants waar de Tsjechen zelf naar toe gaan Ė grote porties en heel betaalbaar. Het addertje onder het gras? Het bedienend personeel spreekt soms maar een paar woorden Engels en het menu is vaak uitsluitend in het Tsjechisch. Laat je verrassen en wijs iets aan op de kaart en kijk wat je krijgt. Een veiligere methode is om te kijken wat anderen eten en dat aan te wijzen.

Laat je leiden door het biermerk
Wanneer je echt Tsjechish wilt eten, ga je een zijstraat in. Je loop dan een minuut of tien verder en je hebt alle toeristen achter je gelaten. Je hoeft niet bang te zijn dat je geen restaurant zult vinden want in elke wijk in Praag zijn heel veel buurtrestaurants die zich niet kenmerken door de naam maar door het bier dat ze schenken. Kijk dus niet naar de naam van het restaurant maar naar het uithangbord met het bier. Wanneer Pilsner Urquell je lievelingsbier is en je ziet in een zijstraat een groen verlicht bord dan zit je goed.

Restaurants en cafe's zonder toeristen
Restaurants en cafe's zonder toeristen, dat is niet helemaal waar want toeristen vind je overal. Hoe vind je een restaurant waar weinig toeristen komen? Heel eenvoudig! Volg het kantoorpersoneel wanneer ze gaan lunchen en je komt zeker in een niet toeristisch restaurant.

10 top restaurant met weinig toeristen

1. Restaurant U Betlemske Kaple, Betlemske namesti 2
Dit restaurant ligt in de wijk Stare Mesto, dus zeer centraal. De specialtiteit is gebakken lever. Dit gerecht prijkt altijd op het lunchmenu en is zeer geliefd. Kom vroeg anders is het op. Het bediendend personeel heeft soms de neiging om aan buitenlander de gewone menukaart te geven. Vraag naar het speciale lunchmenu want dat is veel voordeliger dan a la carte te bestellen.

2. Ceska Kuchyne, Havelska 23
Ceska Kuchyne, de Tsjechische keuken, hier eet je klassieke Tsjechische gerechten. Dit is een zelfbedieningsrestaurant met een vleugje nostalgie uit communistische dagen. Dit restaurant ligt op een toplocatie tegenover Havelske openluchtmarkt en heel dichtbij het Oudestadsplein.

3. Ztraty a Nalezy, Vinohradska 14
Ondanks het feit dat restaurant Ztraty a Nalezy in verschillende reisgidsen wordt vermeld, komen er weinig toeristen. Het ligt niet in het centrum van Praag maar in de wijk Vinohrady. Vanaf het Wenceslasplein is het ongeveer 10 minuten lopen. Doe je hier tegoed aan pecene veprove koleno, oftewel gebakken varkensknie, en drink Kozel van de tap erbij.

4. Ristorante Carmelita, Ujezd 31
Wanneer je niet zo'n zin hebt in alweer grote lappen vlees, ga dan naar Ristorante Carmelita, een uitstekend Italiaans restaurant en heel budget-vriendelijk. De specialiteit is pizza uit de houtoven maar je kunt hier ook terecht voor allerlei soorten pasta's. Carmelita ligt in de wijk Mala Strana vlak onder de Petrinheuvel.

5. Malostransky Restaurant Pod Petrinem, Hellichova 5
Pod Petrinem betekent aan de voet van de Petrinheuvel. Dat is precies waar je dit restaurant kunt vinden. Overdag komt men hier om te lunchen en 's avonds om bier te drinken. De tafels zijn voor 6 personen en het is de gewoonte om bij iemand aan te schuiven.

6. Restaurant U Slamu, StarostraönickŠ 52
Wanneer je 100% zeker wil zijn om geen toeristen te treffen, ga je naar de buitenwijken. Een echte aanrader is U Slamu in de wijk Strasnice. Het lunchmenu ligt van 12.00 tot 14.00 uur op tafel met elke dag andere gerechten. Drink in plaats van bier Kofola, imitatie Coco-Cola en heel populair in communistische dagen, en nu nog steeds.

7. Moment, Slezska 62
Deze bistro en cafe is 100% vegan en bio. De ingrediŽnten komen van boerenmarkten. Je kunt hier ook een lekker ontbijtje eten of je drinkt koffie of een van de vele smaken thee met een vegan cupcake of ander gebak. Slezska is in de wijk Vinohrady en een half uurtje lopen van het Wenceslasplein.

8. Ferdinanda, Opletalova 24
Restaurant Ferdinanda ligt in de wijk Nove Mesto maar ver genoeg van de bezienswaardigheden zodat er maar weinig toeristen komen. Op de kaart prijken Tsjechische specialitieten maar ook pasta's. Drink hier Ferdinanda bier, uit de eigen micro-brouwerij.

9. Restaurant u Rozvarilu, bovenste verdieping van Bila Labut warenhuis, Na porici 23
Het dagmenu van u Rozvarilu is niet inspirerend maar wel vullend; vis met friet, schnitzel met friet, kaaskroket met friet, varkenskarbonade met friet. In plaats van friet kun je ook aardappelpuree krijgen. Groente is er vrijwel niet. Bij je schnitzel krijg je een augurk (en soms maar een halve). Het interieur is in de kleuren bruin, oranje en beige alsof je in de jaren 70 van de vorige eeuw bent. Dit is een restaurant in de sfeer van een gaarkeuken. Rosvarilu ligt in de wijk Nove Mesto vlak bij Namesti Republiky.

10. Restaurant Oaza, in het stationsgebouw van het Praha-Smichov station, Nadrazni 1
Stationsrestauraties zijn vaak eenvoudig en goedkoop. Zo ook restaurant Oase in het station van Smichov. Speciaal is dat je kunt kiezen uit gerechten uit de Tsjechische of Aziatische keuken. Het restaurant zit op de eerste verdieping en heeft een prachtig uitzicht op de hal en de muurschildering in socialistisch realisme-stijl. Oase ligt in de wijk Smichov, het vroegere industriedistrict.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.