karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

De beste Franse restaurants in Praag

Frans eten in Praag is een prettige afwisseling met de calorierijke traditionele Tsjechische gerechten . Echte foodies genieten van traditionele Franse gerechten als bouillabaisse, huisgemaakte ganzenlever, escargots en kikkerbilletjes. Je hoeft niet naar Parijs te gaan om al deze gastronomische hoogstandje te proeven. Er zijn in Praag een indrukwekkend aantal Franse bistro's, crêperies en cafés waar je echt Frans kunt eten zonder in Frankrijk te zijn. Frans eten in Praag is heel gewoon. 'La formule du midi', een beetje Parijs midden in Praag.

Praag_chez-marcel-prague.jpg 10 Franse restaurants in Praag

1. Restaurant Francouzska, Namesti republiky 5, Praag, Nove Mesto
Openingstijden: 7 dagen per week 12.00-23.00 uur

Restaurant Francouzska is misschien wel het chicste en meest elegante restaurant in Praag waar je Frans kunt eten in stijl. Kistallen kroonluchters hangen majestueus aan het hoge plafond. De tafels zijn gedekt met zilver bestek en kristallen glazen. De onberispelijk geklede obers bedienen je vakkundig. 's Avonds speelt een pianist zachte muziek op de achtergrond. De chef-kok van restaurant Francouzska heeft een goed uitgebalanceerd menu gecreëerd gebaseerd op Franse gerechten, met elementen uit de Tsjechische keuken en lokale ingrediënten.

2. Chez Marcel, Hastalska 12, Praag, Nove Mesto
Let op: gesloten voor renovatie

Chez Marcel is een authentieke Parijse brasserie, maar dan midden in Praag. De tafels zijn gedekt met gezellige rood-wit geruite tafelkleedjes en staan verspreid over twee intieme eetzalen. Het menu staat bol van Franse specialiteiten zoals slakken à la Provence, warme geitenkaas met honing en steak tartare. Ook de hoofdgerechten zijn op en top Frans; coq au vin, mosselen in witte wijn of tournedos. Maar de chefkok is ook een liefhebber van Tsjechische gerechten. Nergens in Praag smaakt eendenborst zo overheerlijk. De gekarameliseerde uien in wijnsaus maken dit nationale gerecht een beetje Frans. Chocolade mousse en tarte tatin prijken op het dessertmenu.

3. U Maliru, Maltezske namesti 11, Praag, Mala Strana
Openingstijden: 7 dagen per week 11.30-00.00 uur

Je gaat naar U Maliru niet alleen voor de Franse gerechten maar ook voor de middeleeuwse sfeer. Het restaurant is gevestigd in een zestiende-eeuws gebouw. De eetzaal is elegant en sfeervol; de gewelfde plafonds zijn beschilderd met prachtige fresco's en de tafels zijn mooi gedekt. Je kunt kiezen uit eend of gerechten van het à la cartemenu of je neemt een proeverij-menu. Ook de desserts zijn typisch Frans: mousse au chocolat, crepes en een kaasplankje. Drink hierbij Franse wijn van eigen import.

4. Cafe de Paris, Velkoprevorske namesti 4, Praag, Mala Strana
Openingstijden: 7 dagen per week 11.30-00.00 uur

Alsof je in Parijs bent! Ingericht zoals een Parijse bistro met houten stoelen, grote ramen, veel planten en Franse posters o.a. van 'Le Chat Noir'. Heel lekker is de entrecote Cafe de Paris geserveerd met friet en een salade. Je kunt kiezen uit een Bearnaise saus met dragon of Parijse saus met rode wijn, bereid volgens een oud, geheim recept. Café de Paris heeft ook enkele vegetarische gerechten zoals salades, Franse uiensoep en risotto. De wijnen komen uit Frankrijk, de Tsjechische Republiek, Spanje, Argentinië, Italië en Chili.

5. Atelier Red & Wine, Rosickych 4, Praag, Mala Strana
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 11.30-00.00 uur, maandag 18.00-00.00 uur, zondag gesloten

Atelier Red & Wine is geschikt voor een intiem diner in het sfeervolle restaurant of buiten op de patio. Het menu is seizoensgebonden en bestaat uit klassieke gerechten zoals foie gras, eendenborst en konijn. De desserts zijn meesterstukjes van de chef kok en tongstrelend: kokos tiramisu of huisgemaakte watermeloen en kiwi granita. Zoals de naam al doet vermoeden, Atelier Red & Wine heeft ook een indrukwekkende wijnkaart, van zeer betaalbare lokale wijnen tot eersteklas Franse wijn.

6. Oblaca Restaurant, Mahlerovy Sady 1A, Praag, Vinohrady
Openingstijden: 11.30-00.00 uur

Oblaca restaurant zit in de televisietoren in de wijk Vinohrady op een hoogte van 66 meter. Vanuit het restaurant heb je een prachtig uitzicht over Praag. De gerechten zijn geinspireerd door de Tsjechische en Franse keuken en seizoensgebonden. Het is zeer memorabel om in Oblaca te eten. Volgens sommigen is de televisietoren het op twee na lelijkste gebouw op de wereld. (Het lelijkste gebouw staat in Bangkok terwijl anderen beweren dat het in Pyongyang staat)

7. Bila Krava, Rubesova 10, Praag, Vinohrady
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 11.30-23.00 uur, zaterdag 17.00-23.00 uur, zondag gesloten

Voor liefhebbers van steak is Bila Krava het juiste adres. Hier eet je malse, sappige steaks van Franse Charalois runderen uit Bourgondie. Op de kaart staan inspirerende gerechten: esgargots op Bourgondische wijze bereid. En dan het hoofdgerecht: steak zo groot als een deurmat. Er blijft op je bord weinig plaats over over de bijgerechten, de friet en de foie gras saus. Je kunt ook een kleinere steak bestellen dan is er genoeg plaats voor de baked potato en de chamignonsaus. Het nagerecht is ijs op bijzonder wijze bereid. De gekoelde trolley komt bij je tafel en het ijs wordt ter plaatse gemaakt met vloeibare stikstof.

8. Lavande, Lidicka 2, Praag, Smichov
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 11.00-23.00 uur, zaterdag en zondag 09.00-23.00 uur

Lavande ligt buiten het centrum van Praag in de wijk Smichov en is gemakkelijk te bereiken met de tram 7. Lavande is gespecialiseerd in Italiaanse en Franse gerechten met nadruk op huisgemaakte, lichtverteerbare maaltijden, nooit gefrituurd en zonder conserveringsmiddelen. Op weekdagen kies je uit het zeer voordelig geprijsde lunchmenu en in het weekend a la carte dat ietsje duurder is. Op het menu staan geitenkaashamburgers, boerenkip met gnocchi en voor vegetariërs aardappelpannenkoekjes met wortel- en gembersalade.

9. Ginger & Fred, bovenste verdieping van het Dansende Huis, Jiraskovo namesti 6, Praag, Nove Mesto
Openingstijden: 07.00-01.00 uur

Ginger & Fred zit op de zevende verdieping van het Dansende Huis. Het menu is gebaseerd op de Franse keuken aangevuld met internationale gerechten. Je kunt kiezen uit vis- en vleesgerechten en ook Tsjechische specialteiten. De kaart wisselt vier keer per jaar. Zit op het terras of voor een van de panorama ramen en geniet van het uitzicht op de Burcht van Praag.

10. U modre Kachnicky, Nebovidska 6, Praag, Mala Strana
Openingstijden: dagelijks 12.00-16.00 uur en 18.30-23.30 uur

Bij restaurant U Modre Kachnicky, de blauwe eend, bestaan vrijwel alle gerechten uit eend, geinspireeerd door de Franse keuken. Eend met walnoot vulling en geglazuurd met honing of geflambeerd met slivovice gevolgd door crepe geflambeerd met Grand Marnier en gevuld met bosvruchten, chocola en amandelen. Drink hierbij Chablis of Bourgogne en je waant je op een terrasje in Parijs totdat je op het tafeltje naast je een flesje Pilsner Urquell ziet staan.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.