praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Restaurant Certovka vegetarisch eten met uitzicht

Vegetarisch eten in Praag is geen sinecure want de Tsjechen zijn vleeseters. Restaurant Certovka heeft een kleine selectie vegetarische gerechten. Vegetarisch eten en uitzicht op de Moldau is bijna onmogelijk. Maar wanneer je naar dit restaurant tevens biertuin gaat, heb je het allebei. De toegang tot Certovka is heel bijzonder. De entree is via een smalle steeg waar je moet wachten tot het verkeerslicht op groen springt om door te mogen lopen.

Praag_vinarna-certovka-praha.jpg Vegetarisch eten in Praag
Vegetarisch eten in Praag: wanneer Tsjechen iets vegetarisch op het menu zetten is dat vrijwel altijd gebakken kaas met tartaarsaus. Restaurant Certovka serveert ook pasta met knoflook, zongerijpte tomaatjes besprenkeld met basilicum.

Een aanrader in september is de paddestoelen risotto, gemaakt met verschillende soorten wilde paddestoelen. Kijk op de menulijst onder het kopje: besmasla jidla, dat betekent 'zonder vlees maaltijd'.

Vleeseters kunnen zich te buiten gaan aan typisch Tsjechische gerechten. Wat denk je van varkensknie met zuurkool? Wil je liever wat minder vlees? Bestel dan aardappelpannekoekjes met gerookt spek en kool. Het ideale toetje is pannenkoekjes met ijs en vers fruit, maar alleen als je nog een plekje over hebt, want Tsjechisch eten is machtig.

Uitzicht op de Moldau en verkeerslichten
Uitzicht op de Moldau klopt niet helemaal, want het restaurant ligt aan de mond van de Certovka, een piepkleine rivier die uitstroomt in de Moldau. Het terras aan de waterkant kun je alleen bereiken via een smalle steeg waar twee mensen elkaar niet kunnen passeren: 10 meter lang en 50 centimeter breed. Daarom is er een verkeerslicht geinstalleerd. Druk op de knop voor groen licht als je naar boven of naar beneden wilt gaan.

Het verkeerslicht is een grapje (of marketing truc?) van de eigenaar van Certovka. Het verhaal gaat dat een corpulente toerist vast kwam te zitten in het nauwe steegje. Het personeel probeerde de toerist terug te duwen maar dat lukte niet. Uiteindelijk moest er zeep aan te pas komen om de toerist te bevrijden uit de benarde situatie. Dit nauwe steegje is een brandgang die nog bewaard is gebleven.

Vegetarisch eten in Certovka
Of je nu vegetarisch of vlees eet, Certovka Vinarna is een van de weinige restaurants met uitzicht op zowel de Moldau als de Karelsbrug. Het restaurant is gevestigd in een historisch gebouw uit de vijftiende eeuw en staat op de monumentelijst. Certovka heeft twee restaurants, een bierlokaal en een terras.

Bereikbaarheid en locatie
Restaurant Certovka is in de wijk Mala Strana, vlakbij de Karelsbrug. De Certovka, de duivelsstroom, is een zijarm van de Moldau. Vroeger vormden de huizen aan de Certovka een buitenwijk van Mala Strana, dat toen een onafhankelijke dorpje was. Aan de Certovka stonden molens en leerlooierijen.

Adres: Restaurant Certovka, U Luzickeho seminare 24, Praag 1

Metro lijn A station Malostranska†
Tram 2, 18, 22 halte Malostranska

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.