karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Maart weer in Praag

Met een gemiddelde temperatuur van 5 graden in maart, begint Praag al een beetje op te warmen na de winter. Maart is een uitstekende maand voor een weekendje in Praag. De dagen zijn nog vrij koel en soms zelfs koud maar het is langer licht dan in het diepst van de winter. Misschien kun je een middagje op een terrasje doorbrengen, maar je een weg banen door besneeuwde straten behoort ook tot de mogelijkheden.


Praag_karelsbrug-view.jpg

Het weer in maart
Maart is een perfecte maand voor een city trip naar Praag omdat er nog vrij weinig toeristen in de stad zijn. Je bent bijna de enige persoon die over de Karelsbrug loopt en vind je dat te koud, warm je dan met exotische thee in een van de vele theehuizen. De avonden kun je het beste doorbrengen in een van de vele bierlokalen met een grote pul Tjechisch bier: Pilsner Urquell, Gambrinus or Krusovice.

Hotelprijzen en vliegtickets zijn op laagseizoentarief. Het enige nadeel van een bezoek aan Praag in maart is dat sommige bezienswaardigheden nog niet geopend zijn of al om 16.00 uur sluiten.

In maart is het al een klein beetje warm in Praag. Reken op enigszins bewolkte dagen met af en toe motregen en heel soms een vlaagje sneeuw. Stevige schoenen zijn heel handig want de kinderhoofdjes in de historische stad zijn behoorlijk glad in de regen.

De temperatuur in maart ligt tussen 7.7º en -2º C. Het neerslag gemiddelde is 28 mm. Aan het begin van de maand is zonsopkomst om 06.47 uur en zonsondergang om 17:44 uur. Op 31 maart is dat om 06.42 uur en 19.30 uur. In het laatste weekend van maart begint de zomertijd en springt de klok een uur naar voren.

Praag_st_Mathew_fair_praag.jpg

Evenementen in maart
De evenementenkalender van maart bevat veel culturele evenementen - filmfestivals, opera, ballet en klassieke concerten. Doe mee aan de paneldiscussies met de regisseurs en makers van documentaires die worden vertoond op Jeden Svet, One World Film Festival.

1. Opera, ballet en concerten. Praag is trots op zijn drie operagebouwen, het Nationaal Theater, het Statentheater en de Staatsopera van Praag. Kies je favoriete componist: het Zwanenmeer van Tsjaikovski, Don Giovanni van Mozart of de Verkochte Bruid van Smetana. Boek online of haal je tickets aan de kassa. Theaterbezoek is populair en kaartjes voor dezelfde dag zijn bijna niet te krijgen.

2. St Mathew Fair is een populaire voorjaarskermis met een waterachtbaan, spookhuizen, botsautootjes, waarzegster en nog veel meer andere 100 attracties. De kermis vindt plaats op het beursterrein van Praag, Vystavyste.

3. One World Film Festival is een filmfestival met internationale documentaires. De meeste films worden vertoond in Lucerna Cinema, Vodickova 36 (vlakbij het Wenceslasplein).

4. Febiofest is een internationaal filmfestival in Praag met meer dan 4000 films, waarvan vele met Engelse ondertiteling. Elk genre heeft zijn eigen locatie, van grote bioscopen tot intieme kleine filmtheaters. Febiofest toont Centraal-Europese speelfilms, documentaires, animatiefilms en experimentele cinema.

5. St. Patrick's Day. Op 17 maart eren de Ieren St. Patrick, de patroonheilige van hun land. Deze dag herdenkt de komst van het christendom naar Ierland. Vreemd genoeg zijn de vieringen van St. Patrick's Day ook een traditie geworden in andere steden van New York tot Moskou en Praag. Ierse bars in Praag hebben een ruime kijk op St. Patrick's Day. De feesten blijven niet beperkt tot één dag maar duren het hele weekend of zelfs een hele week. Je kunt luisteren naar live music en meezingen, lekker Iers eten en veel bier, ook Guinness.

Locaties:
James Joyce Irish Pub, U obecního dvora 4, Stare Mesto
Rocky O'Reillys Irish Bar, Stepanska 32, Nové Mesto
Caffrey’s Irish Bar, Oude stadsplein 10, Stare Mesto
Dubliner Irish Bar, Tyn 1, Stare Mesto

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.