praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

September weer in Praag

Prachtige herfsttinten en een aangename temperatuur zorgen ervoor dat september een uitstekende maand is voor een weekendje Praag. De scholen zijn weer begonnen en de Pragenaar is terug van vakantie en gaat weer naar zijn werk. Er zijn duidelijk minder toeristen dan in juli en augustus. De herfstkleuren in Praag zijn adembenemend en de herfstnevel maakt de stad extra sfeervol. Maak een wandeling over de Petrinheuvel of nog beter ga naar Letna. Vanaf hier heb je het beste uitzicht over de Moldau. Loop over Kampa eiland voor een mooi zicht op de Karelsbrug. Een wandeling door de wijk Vinohrady is ook een aanrader. De bomen in de straten beginnen blad te verliezen en zodoende is het makkelijker om de Art Nouveau en Fin de siècle gevels goed te zien.

Praag_september_weer_praag_1.jpg
  Petrinheuvel in de herfst

September evenementen
1. Burcak, eerste wijn van het seizoen
2. Birell Prague Grand Prix
3. Praag fashion week
4. St Wenceslasdag
5. Strings of Autumn
6. Dvorak internationaal muziekfestival
7. Wijnfestivals
8. Babi Leto festival
9. Microbrouwerijen festival

Praag_september_weer_praag_2.jpg
  Letna biergarden in de herfst

1. Burcak
Half augustus verschijnen de eerste stalletjes overal in het centrum van Praag. Ze blijven staan tot eind november wanneer het burcakseizoen voorbij is. Burcak is een jonge, lichtbubbelende wijn met een alcoholgehalte van 5% tot 8%. Burcak is rood of wit en wordt verkocht in zelf te vullen, plastic flessen. Burcak koop je op straat of op een van de boerenmarkten of je gaat naar een wijnlokaal of biertuin waar deze wijn geschonken wordt. Meer over burcak

2. Birell Prague Grand Prix
De Grand Prix van Praag is een jaarlijks hardloopevenement begin september. Het is een race van 10 kilometer die vroeg in de avond wordt gehouden.

3. Nationale feestdag 28 september
St Wenceslasmarkt op het Wenceslasplein met kraampjes die van alles verkopen, van sieraden tot kaarsen en uiteraard ook gegrilde worstjes en veel bier. St. Wenceslas was een Boheemse hertog (911-935), een innemende persoonlijkheid en geliefd bij het volk. Voordat hij tot koning gekroond zou worden, werd hij door zijn broer vermoord. Na zijn dood kreeg Wenceslas de status van heilige.

4. Prague Fashion Week
De Praag Fashion Week vindt plaats begin september. Tsjechische en internationale ontwerpers presenteren hun nieuwste collecties en tonen de laatste modetrends.

Praag_september_weer__3.jpg
  uitzicht vanaf de Petrin-heuvel

5. Strings of Autumn
Strings of Autumn is een muziekfestival met concerten van september tot november. Tsjechische en internationale orkesten brengen een verscheidenheid aan muziek ten gehore van klassiek tot jazz. De concerten worden gegeven in het Standentheater (Stavovske Divadlo), Gemeenschapshuis (Obecni dum) en in het Rudolfinum. Voor kinderen zijn er dansworkshops, drumworkshops en nog veel meer activiteiten.

6. Dvorak muziekfestival
Het Dvorak muziekfestival is een jaarlijkse reeks concerten ter ere van de Tsjechische componist Antonín Dvořák. Uitgevoerd worden werken van Dvořák, maar ook van andere bekende internationale componisten en uitgevoerd door Tsjechische en internationale orkesten. De concerten woren uitgevoerd in de Dvořák-zaal van het Rudolfinum en vinden plaats verpreid over de hele maand.

Praag_september_weer_praag_4.jpg
  Moldaukade in herfstlicht

7. Start van het wijnseizoen
Wijnfeesten en wijnfestivals overal in Tsjechië. In Praag zijn acht wijngaarden, allemaal met hun eigen wijn. Het Troja wijnfestival is het bekendst en wordt gehouden op de binnenplaats van Kasteel Troja. De wijnmakers presenteren hun producten. Verder is er een wijnproeverij, zijn er workshops over wijn en nog veel meer wijngerelateerde activiteiten. Meer over wijngaarden en wijnproeverijen in Praag

8.Babi Leto-festival
Babí léto (opaatje zomer) festival georganiseerd in het kader van de Nationale Geestelijke Gezondheidsweek vindt plaats op het terrein van de Psychiatrische Instelling in de wijk Bohnice in Praag. Volop activiteiten zoals concerten, theatervoorstellingen, kunstworkshops voor kinderen en volwassenen, vaak georganiseerd door de bewoners van de instellling, onder begeleiding van hun verzorgers.

9. Microbrouwerijen-festival
Een tweedaags festival waar een vijftgtal microbrouwerijen elk twee smaken bier aanbieden om te proeven. Dit zijn brouwerijen die minder dan 10.000 hectoliter per jaar produceren. Deelnemende brouwerijen zijn onder andere Clock, Purkmistr, U Medvídků, Hoppy Dog, Joe’s Garage, Faltus, Permon en Kocour. Voordat je gaat proeven, vertellen de brouwers waarom hun bieren zo speciaal zijn.

Praag_herfst-in-praag.jpg
  Burcht van Praag 

September weer in Praag
De nazomer in Tsjechie is vaak heel mooi; heldere blauwe luchten en zonnige dagen. De periode van half september tot begin oktober is daarom uitstekend geschikt voor een bezoek aan Praag. Het weer in september in Praag is mild met een temperatuur die schommelt tussen 8ºC en 19ºC. De dagen zijn nog betrekkelijk lang. Aan het begin van de maand is zonsopkomst om 06.18 uur en zonsondergang om 19.46 uur. Op de laatste dag in september is dat om 07.01 uur en 18.42 uur.

Het hoogseizoen is bijna voorbij en vooral tegen het eind van de maand zijn er aanzienlijk minder toeristen. Ook de prijzen van accommodaties worden aantrekkelijker. De herfstkleuren in de parken worden elke dag mooier. De Tsjechen trekken er masssaal op uit om wilde paddestoelen te plukken of langs de Moldau te fietsen, vooral in het weekend. September is een uiterst geschikte maand om zoveel mogelijk buiten te zijn. Tegen het eind van de maand verdwijnen langzaam aan de terrasjes.

Drie stadswandelingen met duidelijke routebeschrijving

September is de pefecte maand voor een citywalk in Praag.

1. De klassieke wandeling volgt de Koninklijke Route zoals gelopen door de toekomstige koning om gekroond te worden in de St Vituskathedraal. De route komt langs alle hoogtepunten in het centrum van Praag. Beschrijving van de koninklijke route wandeling

2. Een stadswandeling met een landelijk karakter gaat over de Letnaheuvel en eindigt in de Koninklijke tuin. Beschrijving van de route

3. De citywalk door de wijk Vinohrady laat een niet toeristiche kant van Praag zien. Het is een wandeling door woonstraten met prachtige art nouveau-gevels, langs winkels en er is volop gelegenheid om in een leuk cafeetje uit te rusten. Beschrijving van de stadswandeling door Vinohrady.

Praag_september_weer_5.jpg

Praag_september_weer_7.jpg

Praag_september_weer__6.jpg
foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.