praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaukarelsbrug-praag

Leuke tips voor een weekendje shoppen

Shoppen in Praag staat waarschijnlijk niet bovenaan je what-to-do lijstje. Praag staat immers voor de Astronomische Klok, de Karelsbrug, schitterende architectuur, musea, leuke barretjes en veel bier. Praag heeft niet echt een centraal winkelgebied maar wel veel leuke winkels en grote winkelcentra die verspreid liggen over de hele stad. De Oude Stad (Stare Mesto) is  vol souvenirwinkels (die allemaal hetzelfde verkopen). De winkelstraten Na Prikope en Wenceslasplein zijn beter wat winkelaanbod betreft, maar het best zijn de winkeltjes, boetiekjes en winkelcentra in de wijken wat verder van het centrum. Een leuke bijkomstigheid zijn de royale openingstijden.

Praag_shopping_dana_bohemia_prague_1.jpg

Shopping en Openingstijden

* Centrum: 9.00 /10.00 tot 17.00 / 19.00 uur, ook op zaterdag en zondag open. Veel toeristenwinkels blijven langer open meestal tot 21.00 uur
* Buiten het centrum: 9.00 /10.00 tot 17.00 / 19.00 uur en vaak gesloten op zaterdag en zondag
* Winkelcentra: 7 dagen per week 09.00-21.00 / 22.00

Als je iets typisch Tsjechisch wil kopen, zijn hier een paar suggesties:
* Glaswerk en kristal
* Likeuren als Becherovka, Fernet, Slivovice
* Sieraden ingelegd met granaat
* Tsjechische spa-wafels
* Traditioneel keramiek of houten speelgoed

15 tips voor shoppen in Praag

1. Bric a Brac, Tynska 7, Stare Mesto
Piepklein winkeltje helemaal vol met vintage, van pendules tot schrijfmachines en veel klein spul zoals armbanden, kettingen en oorbellen.

2. Manufaktura, Melantrichova 17, Stare Mesto
100% Tsjechische producten en niet alleen voor toeristen, specialisatie cosmetica en houten speelgoed. Prachtig handgebreide truien, mutsen en sjaals, geborduurde tafellakens, beschilderde lepels, doosjes en opbergkisten maar ook cosmetica op bierbasis.

3. Kubista, Ovocný trh 19, Stare Mesto
Designwinkel Kubista zit op de begane grond in het Huis van de Zwarte Madonna, de mooiste van de kubistische huizen in Praag. De collectie bestaat uit kubistisch en art deco, nieuwe en gerestaureerde originelen en replica's van meubels, keramiek en sieraden. Kubista heeft ook een uitgebreide collectie kunstboeken en boeken over architectuur in Praag.

Praag_shopping_kubista_praag.jpg

4. Dana Bohemia, Národní 43, Nove Mesto
Uitgebreide collectie Boheems kristal, van sierlijke wijnglazen tot prachtige kroonluchters. Ook leuke hebbedingetjes zoals kristallen dierenfiguurtjes.

5. Etikbutik, Rasinovo nabrezi 54, Nove Mesto
EtikButik staat voor slow fashion: van maker tot drager, iedereen betaalt een eerlijke prijs. Het hele assortiment is gemaakt van restmateriaal. Dit is enige winkel in Praag die ananasleer of pińatex verkoopt. Dit is vegan textiel gemaakt van restafval na de ananasoogst. De collectie bestaat uit kleding, schoenen, tassen en cosmetica.

6. Palladium winkelcentrum, Namesti Republiky, Nove Mesto
Met 200 winkels en 20 restaurants de grootste shopping mall in het centrum van Praag; veel internationale ketens en een grote supermarkt.

Praag_shopping_bata_praag_1.jpg

7. Bata, Wenceslasplein 6, Nove Mesto
Het Bata-schoenenimperium, opgericht door Tomáš Baťa in 1894, is nog steeds in familiehanden en is een van de meest succesvolle bedrijven van Tsjechië. De flagshipstore op het Wenceslasplein, gebouwd in de jaren 1920, wordt beschouwd als een meesterwerk van moderne architectuur. De winkel heeft zes verdiepingen vol schoenen, eigen merk en ook internationale merken, handtassen en lederwaren.

8. Bohemian Retro, Chvalova 8, Zizkov
Rekken vol vintagekleding, sieraden, koffers, handtassen, aktetassen, retro zonnebrillen, vintage knopen, glazen kralen kettingen en te veel om op te noemen. Heel speciaal zijn de jurken gemaakt van retrospreien en gordijnen. Ook zijn er veel collectors items: klokken, keramiek, glaswerk, decoratieve dozen, asbakken, plus rookaccessoires.

Praag_shopping_bohemian_retro_praag_1.jpg

9. Antik Petit, Anny Letenske 12, Vinohrady
Antik Petit is een van de vele antiekwinkeltjes in Praag, maar wel speciaal omdat het net buiten het centrum ligt en niet overstroomd wordt door toeristen. Gespecialiseerd in retro en antiek textiel zoals handgeborduurde tafelkleden, dekens, kussens en spreien en ook dameskleding. Ook een grote keuze merkporselein en glaswerk, schilderijen van bekende Tsjechische en buitenlandse schilders uit de 19e en 20e eeuw, antiek speelgoed, vooral poppen en poppenkinderwagens.

Praag_shopping_antik_petit_praag_1.jpg

10. Hračky Houpací Kůň (hobbelpaard) speelgoedwinkel, Loretanska namesti 3, Hradcany
Klein winkeltje met een grote collectie houten speelgoed, niet uit China, maar gemaakt in Tsjechie, Duitsland, Italie en andere Europese landen. Prachtige hobbelpaarden, speelgoedkisten, treintjes, blikken opwindspeelgoed en Molletje bedacht tijdens het Communisme als tegenhanger van Mickey Mouse en nog altijd populair.

11. Fasion Arena Outlet, Zamenhofova 440, Sterbohony
Outlet met fashion brands waaronder zoals Tommy Hilfiger, Calvin Klein en Adidas en ook belastingvrij winkelen voor niet EU-ingezetenen. Meer dan 200 bekende internationale labels, fasion, schoenen, sportuitrusting, lederwaren, accessoires, cosmetica, sieraden, horloges en speelgoed. Alles tegen outletprijzen met een korting van 30-70% op de normale verkoopprijs. Gelegen aan de rand van Praag en te bereiken via metrostation Depo Hostivar en dan een gratis shuttlebus.

Praag_shopping_fashion_arena_praag_5.jpg

12. U Elektry vlooienmarkt, U Elektry 2c
Het ultieme paradijs voor koopjesjagers; van autobanden tot shampoo, maar ook houten speelgoed, eerste- en tweedehandskleding, electronica en misschien wel die ene echte poster gemaakt door de Art Nouveau kunstenaar Mucha. Open zaterdag en zondag van 06.00-14.00 uur.

13. Shopping malls
Shopping malls zijn te vinden bij vrijwel ieder eindstation van de metro. Ze lijken allemaal op elkaar wat architectuur en winkelaanbod betreft. Sommige profileren zich zoals Arkady Pankrac waar op de bovenste verdieping een kwallenaquarium is, Galerie Harfa met het DinoPark op het dakterras en 's winters een ijsbaan. Maar ook in het centrum zijn winkelcentra. De modernste is Quadrio, op het plein erachter staat een installatie van David Cerny: een mechanisch bewegend hoofd dat Franz Kafka voorstelt. Een ander werk van deze kunstenaar is het onderbovenste-hangend paard in de Lucerna shopping passage.

14. Boekwinkels
Twee boekwinkels die opvallen: Globe Bookstore (Pštrossova 6, Nove Mesto) , waar je behalve om in boeken te snuffelen ook naar toe gaat voor een Engels ontbijt en Electric Sheep Book Bar (Nitranská 7, Vinohrady) voor boeken en cocktails. Beide zaken hebben een uitgebreide collectie Engelse vertalingen van Tsjechische klassiekers als Milan Kundera en Franz Kafka. Op het Wenceslasplein 41 is Palac Knih Luxor, de grootste boekwinkel in de stad met een afdeling vol met foto- en reisboeken over Praag.

Praag_shopping_bric_a_brac_praag.jpg

15. Kringloopwinkels
Kringloopwinkels zoals wij die in Nederland kennen, zijn er niet in Praag. Prague Thrift Store (Dukelských Hrdinů 21,) komt er dicht bij. Ze verkopen gedoneerde goederen zoals kleding, schoenen, tassen, babyspulletjes, computers, alles voor het huishouden en ook boeken, DVD's en CD's en schenken de opbrengst aan goede doelen.

De keten Textile House verkoopt tweedehandskleding en heeft een aantal winkels buiten het directe centrum van Praag. Een is vlak naast de Prague Thrift Store.  Andere benamingen voor de tweedehandswinkels zijn: bazar, een soort uitdragerij met meubels, snuisterijen, huishoudelijke apparaten. Starozitnosti is een antiekwinkel. Hier koop je kristal, zilver en schilderijen. Een antikvariat heeft oude boeken, kaarten en prenten. Bij de laatste twee vind je geen rommel en dat is duidelijk te zien aan de prijzen, beide verkopen echte kunst en antiek.

Lees verder Winkelstraten, winkelcentra, markten, leuke winkeltjes, fashion boutiques

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.