www.praag-nu.nl gebruikt cookies. Klik op "Sluit" om deze melding te verbergen.
praag-moldaupraag-winterkarelsbrug-praag

Koninklijke residentie en presidentieel paleis

De Burcht van Praag, Praszký Hrad, is eigenlijk geen burcht of kasteel, maar een verzameling kerken, paleizen, torens, musea, tuinen en een bonte menigte toeristen. De ruime openingstijden en keuze uit twee rondleidingen maken de Praagse Burcht tot een populaire attractie in Praag.

De Praagse Burcht kroont de heuvel aan de westelijke zijde van de Vltava, de Moldau, de rivier die Praag in tweeën deelt. Op de helling onder de burcht liggen tuinen en parken, de ideale plaats voor een (stevige) romantische wandeling.

Praag_praag-burcht.jpgDe Praagse Burcht is zeer waarschijnlijk het grootste kasteelcomplex van de wereld, niet zo zeer de burcht zelf, maar het gebied rond Praszký Hrad. Alleen de voorzijde al is een halve kilometer lang. Toch is het burchtcomplex op sommige dagen te klein voor de talrijke toeristen want jaarlijks stromen er meer dan één miljoen bezoekers door het enorme Praszký Hrad complex.

Je kunt zonder toegangskaartje ronddwalen door de tuinen, straten en pleinen van Praszký Hrad. Ook het wisselen van de wacht is gratis te zien. De ceremonie begint om 12 uur ’s middags en vindt plaats op de eerste binnenhof. Het is een dagelijkse aangelegenheid.

Waar koop je een toegangskaart voor de Praagse Burcht? 
Toegangskaarten kun je kopen bij het informatiecentrum van de Praagse Burcht in de eerste en tweede binnenplaats, in de H. Kruiskapel in de tweede binnenhof, aan de balie van het Oude Koninklijke Paleis en bij de tentoonstelling het verhaal van Praag. Is dat een beetje teveel van het goede? Het betekent gewoon dat je op veel verschillende plaatsen entreebewijzen kunt kopen. Het handige is dat alles uitstekend is aangegeven zodat je de weg niet kunt kwijtraken. 

E-ticket en rondleiding
De handigste en gemakkelijkste manier is om online een ticket te kopen. Je ontloopt hiermee de wachtrijen bij de kassa's. Of je kiest voor rondleiding: je stapt op een bus die vanaf de Narodni Straat 38 (vlakbij het Nationaal Theater) vertrekt. De gids neemt je mee op een rondleiding door de Praagse Burcht. De toegang tot de Burcht is inbegrepen. De rondleiding eindigt bij de oost-poort vanwaar je op tram 22 stapt die je weer naar het centrum van Praag brengt.

Klik hier voor een ticket voor de Praagse Burcht

Klik hier voor de rondleiding door de Praagse Burcht

Welke soort toegangskaart? 
Het soort entreebewijs dat je nodig hebt, hangt ervan af of je veel of niet zo veel tijd hebt om de Praagse Burcht te bezoeken. Er zijn twee soorten kaartjes: de lange route en de korte route.

Praag_praag-burcht-vituskathedraa.jpgKorte route A: St Vituskatherdraal, het oude Koninklijk Paleis, de permanente tentoonstelling Het verhaal van Praag (The Story of Prague Castle), St Joris Basiliek, het gouden straatje en Dalibor toren. CZK 250 (€10).

Lange route B: omvat alles en duurt ongeveer 4 uur: Oude Koninklijk Paleis, tentoonstelling over de geschiedenis van Praag, St Joris Basiliek, St Jorisklooster met collectie negentiende eeuwse Boheemse kunst, gouden straatje en Dalibor toren, Praagse Burcht - schilderijen tentoonstelling, kruittoren, St Vitus kathedraal en de permanente tentoonstelling, de schatten van de st Vituskathedraal, Rosenberg Paleis. CZK 350 (€14).

Vooral in de zomer staan er drommen toeristen voor de kaartjesloketten en de ingang van de St Vitus kathedraal. Je moet zelf beslissen of je in de rij wilt wachten. Laat je niet verleiden door de mooie beschrijvingen van het gouden straatje want het is een 'tourist trap' van de hoogste orde.

Het is ook mogelijk om toegangskaartjes te kopen voor een afzonderlijke bezienswaardigheid.

* The story of Prague Castle CZK 140 (€5,50)
* Praagse Burcht - schilderijen tentoonstelling CZK 150 (€6)
* Kruittoren CZK 70 (€2,80)
* Permanente tentoonstelling de Schatten van de St Vituskathedraal CKZ 300 (€12)
 
Wat zijn de openingstijden van de Praagse Burcht?
Praag_praag-gouden-straatje.jpgHet Burchtcomplex, d.w.z. de tuinen en de binnenplaatsen zijn dagelijks open.
1 april – 31 oktober van 05.00 tot middernacht
1 november – 31 maart 06.00- 22.00 uur

De gebouwen zijn dagelijks open, behalve op 24 december
1 april – 31 oktober van 09.00 – 18.00 uur
1 november – 31 maart van 09.00 – 16.00 uur

Welk vervoer naar de Praagse Burcht?
De Praagse Burcht is een stevige wandeling heuvel op vanaf het Malostranská metro station. Volg een van deze drie routes:

1. Begin op Malostranské námestí (plein). Loop naar boven langs de Nerudova straat. Sla scherp rechtsaf wanneer je boven bent. Je staat nu pal voor de hoofdingang van de Burcht.

2. Begin weer op Malostranské námestí, sla halverwege rechtsaf en volg Zámecká straat. Beklim de burchttrappen, loop door de burchttuin en langs het bolwerk. De hoofdingang ligt recht voor je.

3. Vlakbij Malostranská metro station beginnen de oude burchttrappen die uitkomen aan het begin van de Jirská straat. Onderweg kun je genieten van prachtig uitzicht over Praag.

Als je geen zin hebt om te lopen, neem dan tram 22 en stap uit bij een van de volgende haltes:

1. Prazský hrad halte, vlakbij de hoofdingang van de Burcht.
2. Pohorelec halte en loop door Hradcany, de Burchtwijk tot je bij de hoofdingang komt.
3. Královský letohrádek halte bij Belveder. Loop door de Koninklijke tuinen en steek de slotgrachtbrug over. Je bevindt je nu in de tweede binnenplaats van de burcht. Deze route kun je alleen in de zomer nemen omdat de tuinen van november tot maart gesloten zijn.

Speciale Praag-Nu tips 

Praag_praag-burcht-uitzicht.jpg*Entreekaarten zijn twee dagen geldig. Toegang tot Praagse Burcht – schilderijen tentoonstelling is gratis op maandagen van 16–18 uur.

* Breng geen bezoek aan U Kanovniku of andere horeca in het Praagse Burcht complex, tenzij je vijf keer de normale prijs wilt betalen.

* Het enorme burchtcomplex is van bijna elk punt in Praag te zien. Vooral ’s avonds, met een verlichte burcht is dit een adembenemend gezicht. De torens van de St Vitus kathedraal vormen een perfect silhouet en zijn fotogeniek. De beste foto’s neem je vanaf de Karelsbrug of Smetanova nábrezí, de kade langs de Moldau.  

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Bij Booking zijn er geen reserveringskosten en en kun je gratis annuleren

Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.